Per justícia, Junts per Tàrrega diem sí a la rebaixa de l’IBI

Estant a govern de l’Ajuntament de Tàrrega, vam abaixar el tipus de l’Impost de Béns Immobles (IBI) un 4% l’any 2018 i un 5% l’any 2019. Així doncs, ara tenim establert un coeficient de l’IBI urbana de l’1,1073. A criteri nostre, aquest s’ha de continuar baixant per dos motius: perquè financerament és possible i la situació de la tresoreria municipal ho permet; i perquè la rebaixa beneficia a tothom, propietaris i llogaters, que majoritàriament paguen la quota amb el rebut.

En base al càlcul que hem fet des de Junts per Tàrrega, s’hagués pogut arribar perfectament al 5% de rebaixa per l’any 2020, amb la qual cosa es deixava el tipus amb marge suficient per si en un futur hi haguessin pujades per part del Ministeri. No obstant això, i com que enteníem que el nou govern encara no ha formulat el seu propi pressupost, els hi vam proposar que, com a mínim, es reduís l’IBI en un 2%. Si ERC i CUP haguessin tingut una voluntat d’entesa real, aquest acord s’hagués pogut assolir perfectament.

Relacionat amb la modificació de l’ordenança de l’IBI, s’ha venut com una gran notícia que Tàrrega adequarà l’IBI a les famílies nombroses més vulnerables i això no és cert. A l’escalat proposat per aquestes famílies, les de menys ingressos queden exactament com estaven: amb un 50% de bonificació. Únicament s’estableix una disminució de percentatge de bonificació per les famílies amb més renda, fet que fa que moltes d’elles es quedin sense cap bonificació.

El resultat és que es rebaixa la bonificació a una part de les famílies i que les famílies que es pretén ajudar queden exactament igual: amb una bonificació del 50% de l’IBI. L’import total de la bonificació aplicada d’aquest impost serà menor i, al mateix temps, l’Ajuntament tindrà més ingressos. Només en el cas que les famílies nombroses tinguin una renda de fins a 18.105€ se li manté l’import actual. I fins i tot en podrien quedar fora! El motiu és que fins ara en gaudien automàticament només per tenir acreditat ser família nombrosa; i, en canvi, ara ho hauran de sol·licitar a l’Ajuntament i presentar la documentació que se’ls hi reclami. Estem davant d’un despropòsit, cosa que ha fet que els afectats per aquest canvi s’hagin organitzat i mobilitzat per revisar la proposta d’ERC i CUP, que va comptar amb el suport necessari del PSC.

Des de Junts per Tàrrega, per justícia, defensem una rebaixa del 5% de l’IBI per a tothom. Així ho vam fer quan teníem responsabilitats de govern, rebaixant-lo un 4% el 2018 i un 5%el 2019. A més a més, i perquè defensem una fiscalitat justa, en el mandat 2015-2019 també vàrem aplicar escalats de renda tant a l’Escola Municipal de Música com a les Llars d’Infants Municipals. I en aquest cas, no van perjudicar a cap família, sinó que la bonificació es va afegir al preu existent.

Aquest article ha estat publicat a la Nova Tàrrega del 29 de novembre de 2019 i al Comarques de Ponent de la primera quinzena de desembre de 2019

2 respostes a «Per justícia, Junts per Tàrrega diem sí a la rebaixa de l’IBI»

  1. Me parce muy bien que se vaje el iBi…para todas las personas…
    Me parece tambien muy bien el cambio de estacion de autobuses…y la vieja estacion… solo estara la guardia urbana….se tendria que hacer mas cosas……
    Muchas gracias….

    1. ¡Hola, Jose Luis! ¡Muchas gracias por tus comentarios y tus aportaciones! Desde Junts per Tàrrega no solo pretendemos que haya la Policía Local, allí. Nuestra propuesta es la construcción de un nuevo pabellón polivalente, previendo eso sí la ampliación del parking subterráneo del Espai Fassina. ¡Un saludo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *