Apujar els impostos, en aquests moments?

Vivim uns temps excepcionals, afectats greument per una pandèmia mundial que ha provocat la mort, fins el moment, de 13.725 persones a Catalunya i d’1.141.912 a tot el món. Ens hauríem de remuntar un segle, entre els anys 1918 i 1920, per trobar una situació comparable, quan la coneguda com grip espanyola va arribar a matar entre 20 i 50 milions de persones, segons els càlculs de l’Organització Mundial de la Salut.

A més a més del drama sanitari, la COVID-19 ha provocat una gravíssima crisi econòmica i social, d’unes profundes conseqüències per al conjunt de la societat. Volem destacar a continuació algunes dades de la Nota de Conjuntura Econòmica del juliol de 2020 elaborada per la Generalitat de Catalunya: una caiguda del 20,1% del PIB interanual català; una disminució del 5,9% de persones ocupades, arribant a una taxa d’atur del 12,8%; i una davallada del 66,7% en el nombre de turistes estrangers.

Enmig d’aquest drama majúscul, Junts per Tàrrega creiem que ara més que mai la funció dels governs és ajudar a les famílies i empreses. I una de les maneres més reals i efectives de fer-ho és, com a mínim, no incrementant-ne la seva pressió fiscal. Doncs sembla que el govern de la nostra ciutat pensa exactament el contrari ja que per l’any vinent ha decidit apujar 2 impostos (l’Impost sobre Béns Immobles i l’Impost sobre l’Increment de Valor de Terrenys de Naturalesa Urbana); 2 taxes (la Taxa per Recollida d’Escombraries i la Taxa per Manteniment i Serveis al Cementiri Municipal); i suprimir la bonificació en l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica per aquells amb una antiguitat mínima de vint-i-cinc anys.

En el cas de l’IBI, val la pena recordar que el govern de Rosa M. Perelló va reduir-lo més d’un 9% entre els anys 2018 i 2019; mentre que al mateix temps es disminuïa el deute municipal en gairebé la meitat. En canvi, l’actual tripartit no només no abaixa l’Impost de Béns Immobles, sinó que l’incrementa per la indústria i el comerç. Pel que fa a la Taxa per Recollida d’Escombraries, aquesta s’incrementarà un 30%. I això, sense que l’Ajuntament conegui a hores d’ara quin és el seu cost real per Tàrrega.

Així doncs, ens preguntem: ara era el moment d’apujar els impostos? Aquesta és la manera de fer promoció econòmica pel nostre municipi? Junts per Tàrrega pensem sincerament que no, que aquesta no és la via per assolir la recuperació. Per tots aquests motius, el nostre vot al Ple municipal va ser contrari: perquè aquestes decisions perjudicaran al conjunt de targarines i targarins.

3 respostes a «Apujar els impostos, en aquests moments?»

  1. Totalment d’acord es una vergonya E-O que fa el tripartit .A part de tot el que puja d’impostos recordem que es van pujar un 18% el seu sou.JA PROU DESPRÉS DE LA VERGONYA DE PACTAR AMB EL PSC 155 .Segueix encara més la vergonya sagnant amb els impostos als seus ciutadans. ON ES EL MILIÓ DE SUPERHABIT????

  2. Estic d’acord amb vosaltres, ara no es el moment d’apujar impostos, en tot cas reduir-los. La pandèmia ha afectat molt en tots els sectors .
    Sempre al vostre costat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *